آزمایشگاه ژنتیک دكتر زینلی » اختلالات ژنتیکی » میکروسفالی چیست و چگونه می توان آن را تشخیص داد؟
۵ دقیقه

میکروسفالی چیست و چگونه می توان آن را تشخیص داد؟

میکروسفالی

میکروسفالی چیست و چگونه می توان آن را تشخیص داد؟ در واقع میکروسفالی وضعیتی است که باعث می شود سر فرزند شما کوچکتر از حد انتظار باشد. کودک می تواند با سر کوچکی به دنیا بیاید و این امر با رشد او آشکارتر شود. کودک شما ممکن است علائم دیگری نداشته باشد و این وضعیت می تواند بر توانایی او در یادگیری و رسیدن به نقاط عطف رشد همچون همسن و سالان او تأثیر بگذارد. در این مطلب می خواهیم هر آنچه به شما در این زمینه کمک می کند را با بهره گیری از تجربیات پزشکان آزمایشگاه ژنتیک زینلی بیان کنیم. آزمایشگاه زینلی بهترین آزمایشگاه ژنتیک در قلب تهران است.

میکروسفالی چیست؟

میکروسفالی چیست؟


همانطور که گفتیم میکروسفالی وضعیتی است که باعث می شود سر کودک شما نسبت به اندازه و سنش کوچکتر از حد انتظار باشد. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که مغز کودک شما به زمان بیشتری برای رشد نیاز دارد اما به طور کامل رشد نمی کند. اندازه جمجمه کودک شما به اندازه مغز او بستگی دارد. رشد مغز در دوران رشد جنین و نوزادی اتفاق می افتد. چنین مشکلی در دو نوع خود را نشان می دهد:

نوع اولیه یا مادرزادی: کودک شما با سر کوچکتر به دنیا می آید.

نوع ثانویه یا اکتسابی: این بیماری با بزرگتر شدن کودک شما خود را نشان می دهد.

علائم میکروسفالی


سر کوچک

ناهنجاری های رشد مغز 

تشنج

مسائل مربوط به رشد شناختی

تاخیر در رشد از جمله یادگیری، نحوه صحبت کردن، ایستادن و راه رفتن

چالش های تعادل، حرکت و هماهنگی

مشکل در تغذیه یا بلعیدن

از دست دادن شنوایی یا بینایی     

پیشانی عقب رفته

یک پوست سر شل و چروکیده

وزن کمتر از حد انتظار برای سن آنها

علل میکروسفالی


تغییرات یا جهش ژنتیکی 

یک وضعیت ژنتیکی زمینه ای مانند سندرم داون

کمبود و یا نرسیدن اکسیژن به مغز

ترکیب جمجمه با هم 

عفونت های ویروسی مانند سرخجه، توکسوپلاسموز، سیتومگالوویروس و ویروس زیکا

آسیب یا ضربه مغزی

عوامل بروز میکروسفالی


مصرف الکل یا مصرف مواد مخدر

مسمومیت با جیوه یا سرب

عوارض ناشی از دیابت بارداری

سوء تغذیه

عوارض شرایط متابولیک مانند فنیل کتونوری

عفونت ها

عوارض میکروسفالی


در صورت شدید بودن علائم، میکروسفالی می تواند تهدید کننده زندگی باشد. پیش بینی اینکه رشد غیر طبیعی مغز کودک شما چگونه بر رشد او تاثیر می‌گذارد، سخت است. بنابراین برای جلوگیری از عوارض به حمایت و نظارت مادام العمر نیاز دارند.

تشخیص میکروسفالی


میکروسفالی را می توان پیش از تولد با سونوگرافی تشخیص داد. در حالی که جنین هنوز در رحم است، در اواخر سه ماهه دوم یا سه ماهه سوم چنین مشکلی رخ می دهد. بنابراین می توان آن را به کمک سونوگرافی و آزمایش های بیشتر تشخیص داد.

علاوه بر اینکه این مشکل در عرض ۲۴ ساعت پس از تولد نوزاد هم قابل تشخیص است. یک متخصص دور سر کودک شما را اندازه گیری می کند. سپس اندازه گیری سر کودک شما را با استانداردهای رشد برای سن او مقایسه می کنند که قد و وزن کودک را در آن نظر می گیرند.

صدک دور سر چیست؟


صدک عددی در مقیاس ۱ تا ۱۰۰ است که نشان می دهد یک فرد را چگونه باید با دیگران مقایسه کرد. برای تشخیص میکروسفالی، دور سر کودک شما باید در صدک سوم یا کمتر باشد. دور سر در صدک ۳ به این معنی است که ۳٪ از تمام نوزادان اندازه سر کوچکتر و ۹۷٪ اندازه سر بزرگتر می باشد.

چه آزمایش هایی آن را تشخیص می دهند؟


تصویربرداری هایی مانند سونوگرافی سر یا MRI از مغز

آزمایش خون برای تشخیص تغییرات در ژنتیک یا هر بیماری زمینه ای

پیشگیری از میکروسفالی


یک رژیم غذایی متعادل

مدیریت هرگونه شرایط بهداشتی زمینه ای

اجتناب از مواد شیمیایی یا مواد سمی

معاینات منظم برای نظارت بر رشد جنین

چه زمانی باید برای میکروسفالی به متخصص مراجعه کنیم؟


نقاط عطف رشد نسبت به همسن و سالان خود ندارند.

در خوردن یا بلع مشکل دارند.

تشنج های مکرر و شدید

سوالات متداول


چه چیزی باعث میکروسفالی می شود؟

عدم رشد مغز یا تغییر در نحوه رشد مغز کودک شما می تواند باعث میکروسفالی شود.

امید به زندگی با این مشکل چقدر است؟

این به شدت بیماری بستگی دارد. در برخی موارد کودک عوارضی نخواهد داشت و طول عمر طبیعی خواهد داشت. موارد شدیدتر می تواند طول عمر فرزند شما را کاهش دهد. 

میکروسفالی چگونه بر رشد جسمانی کودک من تأثیر می گذارد؟

همانطور که کودک شما بزرگتر می شود، سر او به رشد خود ادامه می دهد. در حالی که جمجمه او رشد نمی کند. این می تواند باعث شود که کودک شما در مقایسه با اندازه سر، صورت بزرگی پیدا کند. 

کلام پایانی


میکروسفالی وضعیتی است که باعث می شود سر کودک شما کوچکتر از حد انتظار باشد. این می تواند نگران کننده باشد، چون سر کودک شما کوچکتر از حد انتظار است. پزشک رشد کودک شما را زیر نظر می گیرد و خدماتی را برای کمک به او ارائه می دهد. اگر فرزندتان نقاط عطف رشد سنی خود را از دست بدهد، مانند راه رفتن و گفتن اولین کلمات فورا به پزشک مراجعه کنید. مداخله زودهنگام می تواند به کودک شما در رشد کمک کند.

اشتراک گذاری مطلب:

فاو آیکن

آزمایشگاه ژنتیک دكتر زینلی

بزرگترین و مجهزترین آزمایشگاه ژنتیک پزشکی کشور دارای گواهینامه ایزو ۱۵۱۸۹
مجتمع کوثر ، مرکزی تشخیصی و تحقیقاتی در بخش خصوصی کشور می باشد. این مجتمع شامل آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر زینلی، مرکز پژوهشی ژنتیک انسانی کوثر (با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) و شرکت زیست فناوری کوثر می باشد که کارشناسان جوان و نخبه در آن مشغول به کار هستند. این مرکز دانش بنیان زیر نظر دکتر سیروس زینلی اداره می شود.

2 Responses
  1. باسلام
    فرزند پسر من ۱/۵سالگی بخاطر میکروسفالی فوت کرد آیا واقعا عمر بچه‌ای میکروسفالی اینقد کوتاه؟آیا مرکز ژنتیک های شهرستانها رو اعتبار میشه داد؟چقد پیشرفته هستند؟چون هردوی ما زن و شوهر ناقل یم لطفن راهنمایی کنین تا از این سردرگمی و احساس پوچی دربیاییم ممنون

    1. با سلام
      متأسفانه میکروسفالی می‌تواند به مشکلات جدی منجر شود، اما میزان عمر وابسته به شدت و سایر عوامل است. مراکز ژنتیک معتبر در شهرهای بزرگ امکانات پیشرفته‌ای دارند و می‌توان به توصیه‌های آن‌ها اعتماد کرد؛
      توصیه میکنیم به مراکز معتبر مراجعه بکنید چون شرایط حساس هست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + 19 =