یکی از اساسی ترین اقداماتی که قبل از ازدواج صورت می گیرد. انجام آزمایشاتی است که بتواند فرزندآوری را با اطمینان تضمین نماید. برای داشتن فرزندی سالم و بدون مشکلات ژنتیکی نیاز است که آزمایش های قبل از ازدواج بر اساس اطلاعاتی که از مشاوره ژنتیک دریافت میشود انجام شده و بررسی های لازم روی سوابق بیماری های خانواده ها و احتمال به رسیدن آن به فرزند صورت بگیرد. به یاد داشته باشید که پیشگیری بهتر ازدرمان است و پی بردن به مشکلات ژنتیکی قبل از ازدواج نسبت به بعد از آن بهتر و مناسب تر است. ممکن است بیماری های ژنتیکی وجود داشته باشند که فرزند را در خطر ابتلا قرار دهد، همچنین ممکن است بیماری هایی در زوجین وجود داشته باشد که به یکدیگر منتقل شود. از این رو آزمایشات قبل از ازدواج پلی است که شما را با خیالی آسوده به سمت زندگی ایمن هدایت کند.
آزمایش هایی که باید قبل از ازدواج انجام شود
انجام آزمایشات قبل از ازدواج در بهترین آزمایشگاه ژنتیک یک گام اولیه و اساسی برای شروع زندگی و برنامه ریزی برای بعد از ازدواج است. در بسیاری از موارد این آزمایش برای رفع نگرانی و استرس های پیش از ازدواج انجام می شود، که می تواند به زوجین اطمینان دهد که بیماری های ژنتیکی مانند تالاسمی هموفیلی و غیر وجود ندارد. همینطور زوجین از نظر مبتلا بودن به بیماری هایی مانند ایدز سیفلیس و سایر بیماری های عفونی مانند hpv مورد بررسی قرار می گیرد در صورتی که زوجین از وجود این بیماری و عارضه آگاه نباشند زندگی زناشویی با مشکلاتی همراه می شود، که در برخی از موارد منجر به جدایی و یا وجود مشکلات لاینحل خواهد بود. از این رو انجام آزمایشات پیش از ازدواج کمک بزرگی برای زوجین است تا با خیال آسوده این اقدام را انجام دهند
ابتدایی ترین آزمایش قبل از ازدواج که در تمامی زوجین انجام می شود آزمایش تالاسمی است. آزمایش تالاسمی نشان می دهد که فرد به کم خونی ارثی مبتلا است یا نه؟
اگر والدین ناقل تالاسمی باشند کودکی که به دنیا می آید مبتلا به تالاسمی خواهد بود. هر دو نوع تالاسمی (آلفا و بتا) به علت نقص در ژن تولید کننده پروتئین حامل اکسیژن در خون (هموگلوبین) ایجاد می شوند.
ناقلین تالاسمی با انجام آزمایشهای CBC و HB الکتروفورز در زمان ازدواج مشخص می شوند و در صورت ناقل یا مشکوک بودن به مراکز ژنتیک جهت آزمایش های پیش از تولد تالاسمی معرفی می گردند.
آزمایش تالاسمی از سال ۱۳۷۶ طبق دستورالعمل کشوری وزارت بهداشت در تمامی مراکز بهداشت کشور انجام میشود و به عنوان پیش زمینه ازدواج به صورت یک آزمایش اجباری برای تمام زوجین در نظر گرفته میشود.بررسی ژنتیکی تالاسمی بتا و آلفا و هموگلوبینوپاتی های نادر در آزمایشگاه ژنتیک پزشکی دکتر زینلی امکان پذیر می باشد. و این مرکز مفتخر است که همکاری بسیار خوبی با همکاران محترم مراکز بهداشت سراسر کشور دارد.
انجام آزمایش تشخیص پیش از تولد و تشخیص پیش از لانه گزینی برای تمامی موارد تالاسمی در این مرکز امکان پذیر است.
مناسب ترین زمان برای انجام آزمایش چه وقت است؟
همان طور که بیان شد اگر زوجین پیش از ازدواج از مشکلات و وضعیت سلامتی یکدیگر مطلع باشند و با آگاهی نسبت به وجود مشکلات ژنتیکی و یا بیماریهای دیگر برای ازدواج اقدام کنند ،در آینده مشکلاتی که در زندگی پیش رو دارند قابل تحمل تر خواهد بود.
مزایای آزمایش قبل از ازدواج
با دانستن و آگاهی از وضعیت سلامت یکدیگر می توانند تصمیم گیری لازم را انجام دهند و بعد نسبت به ازدواج اقدام نمایند ممکن است در ظاهر افراد به بیماری های ژنتیکی و یا نقص ژنتیکی خاص مبتلا باشن،د اما در ظاهر چیزی مشخص نباشد . از این رو نمیتوان گفت که افراد با وضعیت جسمی سالم دارای ژنتیک سالم نیز هستند. متاسفانه شاهد این مسئله هستیم که افراد ناقل بسیاری بدون آگاهی از وجود نقص های ژنتیکی با اقدام برای فرزند آوری نقص ژنتیکی را به نسل بعد انتقال می دهند. انجام تست ژنتیک پیش از ازدواج کمک می کند تا وضعیت افراد در رابطه با بیماری های خاص مورد بررسی قرار بگیرد. بنابراین قبل از شروع برنامه ریزی برای ازدواج باید آزمایش های لازم صورت گیرد و نتایج آن توسط متخصصین بررسی شود، تا بتوان به نتایج قابل اتکا دست پیدا کرد. گاهی حتی برای زوجین دارای ریسک بالا برای داشتن فرزند، می توان گزینه های تشخیصی ژنتیک حین بارداری مانند IVF و PGD را درنظر گرفت تا بتوان فرزندی سالم را به دنیا بیاورند.
آزمایش های قبل از ازدواج کمک می کند که با خیالی آسوده زندگی مشترک را آغاز کنید و بدون نگرانی در صورت تولد فرزند از داشتن حضور لذت بخش آن خشنود باشید. اطمینان شما از وضعیت سلامت یکدیگر کمک می کند که کنترل بهتری روی سلامت جنین داشته باشید تکنیک پیشرفته پی جی دی این امکان را میدهد که پیش از تولد جنین سلامت او تایید و بررسی های لازم برای وجود مشکلات ژنتیکی مد نظر قرار بگیرد
اما اگر نیاز بود می تواند پیامدهای مثبت زیر را مدنظر گرفت:
- انجام آزمایشات قبل از ازدواج این فرصت را به شما می دهد که بررسی هایی که پیش از این فرصت انجام آن را نداشته اید در اختیارتان قرار بگیرد.یکی دیگر از مزیت های انجام این آزمایش ها، این است که می توان ریسک بیماری هایی مانند تالاسمی و کم خونی داسی شکل، که بیماری های ژنتیکی شایع در کشور ایران است، و تنها از طریق والدین به فرزندان منتقل می شود را تعیین کرد.
- ویروس هایی مانند HIV، هپاتیت C و B تهدید کننده زندگی هستند. این عفونت های ویروسی می توانند از طریق خون، مقاربت جنسی، مایعات بدن و همینطور از طریق مادر به جنین (هم در زمان بارداری و هم هنگام شیردهی) منتقل شود. انجام آزمایش های مربوط به این بیماری ها که قبل از ازواج فرصت خوبی برای انجام دادن آن ها است، اهمیت زیادی دارد، زیرا این ویروس ها می توانند در فرد وجود داشته باشند و برای ماه ها یا حتی سال ها به صورت خاموش و نهفته و بدون هیچ عملکرد و ردی از خود بمانند و توانایی این را داشته باشند که به عنوان یک ریسک بالقوه برای به خطر انداختن زندگی شریک زندگی و فرزند آینده باشد.
- انجام این تست ها ممکن است موجب تشخیص زودهنگام بیماری ها و افراد حامل ویروس های عفونی شود، که در این صورت می توان تا حد زیادی از پیشرفت بیماری و عوارض جدی آن با اقدمات پیشگیرانه جلوگیری کرد.