سرطان پروستات و نشانه های آن را می شناسید؟ در غده پروستات توده ای متشکل از بخشی از سیستم تولید مثل مردان و پسران ایجاد می شود. بسیاری از ترجیح می دهند این مشکل را درمان نکنند و تنها زیر نظر متخصص باشند. زیرا کنسر پروستات به کندی رشد می کند و در غده باقی می ماند. برای سرطان هایی که به سرعت رشد می کنند و گسترش می یابند، درمان هایی مانند پرتودرمانی و جراحی می تواند نتیجه بهتری داشته باشد. در این مطلب از بیانات متخصصین بهترین آزمایشگاه ژنتیک تهران، آزمایشگاه زینلی بهره می گیریم.
سرطان پروستات چیست؟
پروستات غدهی کوچکی در بدن آقایان است. غده پروستات که به شکل و اندازه یک گردو است در قسمت عمقی لگن، زیر مثانه و در جلوی رکتوم یا راست روده قرار گرفته است.تمام سلولهای بدن ما با سرعت مشخصی رشد میکنند و تقسیم میشوند و بعد از مدتی از بین میروند. کنسر پروستات زمانی اتفاق میافتد که سلولهای پروستات با سرعت غیرعادی رشد کنند و برخلاف سلولهای عادی بعد از پایان عمر خود از بین نروند و تجمع سلولها باعث بهوجود آمدن تومور در پروستات شود. تومور بهوجود آمده با گذشت زمان میتواند به سایر بافتها، غدد لنفاوی و در نهایت به استخوانها سرایت کند.
نشانه ها
مشکل در دفع ادرار
تکرر ادرار
ادرار با فشار کم
مشاهدهی خون در ادرار یا منی
تورم پاها
درد و ناراحتی در لگن یا مقعد
درد به هنگام انزال
ناتوانیهای جنسی
توجه کنید که گاهی ممکن است سرطان بهصورت پنهان و بدون هیچ نشانهای پیشرفت کند و ماهها یا حتی سالها بعد نشانههای خود را بروز دهد، بنابراین انجام آزمایشهای منظم در پیشگیری و درمان به موقع سرطان نقش مهمی دارد.
نحوه شروع
سرطان پروستات معمولا به آرامی پیشرفت کرده و در ابتدا محدود به غده پروستات می باشد و در سایر قسمت های بدن پخش نمی شود. درحالیکه بعضی از انواع کنسر پروستات به کندی پیشرفت کرده و نیاز به درمان خاصی ندارد، سایر انواع سرطان پروستات شدید بوده و سریعا در بدن پخش می شود. سرطان که در مراحل اولیه یعنی زمانیکه در حد غده پروستات است و پخش نشده، شناسایی گردد، دارای شانس بیشتری برای درمان موفق می باشد.
عوامل و دلایل ایجاد
سن
یکی از عواملی است که خطر ابتلا به کنسر پروستات را افزایش می دهد، هرچه یک مرد مسن تر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید می کند.
ژنتیک
مردانی که در خانواده شان سابقه کنسر پروستات دارند در خطر بیشتری هستند، همچنین مردانی که در خانواده شان بیشتر خانم ها سرطان سینه دارند، در خطر بیشتری میباشند.
چاقی و اضافه وزن
مردان چاق مبتلا به سرطان پروستات در خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات پیشرفته هستند.
بیماری های مقاربتی
تحقیقات نشان می دهد مردانی که مبتلا به سوزاک بوده اند در خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان می باشند.
بعضی از داروها
تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه داروهای ضدالتهاب باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری می شوند.
تغییرات معین ژنوم
پژوهشگران نواحی مشخصی از کروموزومها را که به خطر کنسر پروستات مربوط است، یافتهاند. طبق آخرین مطالعات، اگر مردی در یک یا چند قسمت از این نواحی، تغییر ژنتیک داشته باشد، خطر سرطان پروستات در او افزایش مییابد. میزان خطر به نسبت تعداد تغییرات ژنتیک بروز یافته، افزایش مییابد. همچنین دیگر مطالعات خطر سرطان پروستات را در مردانی با تغییرات در ژنهای معینی مثل BRCA-1 و BRCA-2 نشان دادهاند.
طی مطالعات صورت گرفته ، یازده ژن در بروز سرطان پروستات نقش دارند. وجود جهش دراین ژنها را میتوان با استفاده از روش NGS مورد بررسی قرار داد.
کلام پایانی
کنسر پروستات یکی از بیماری های زایج میان مردان است که گاهی در مراحل نهایی تشخیص داده می شود و نیاز به درمان های سنگین دارد. در این مطلب هر آنچه می توانست به شما در شناخت این بیماری و علائم آن کمک کند را بیان کردیم. در نهایت به عواملی که به بوجود آمدن کمک می کند پرداختیم. اگر در این زمینه سوالی ذهن شما را مشغول می کند، می توانید به بخش دیدگاه ها در انتهای این مقاله مراجعه کنید و آن را با ما مطرح کنید.