Preimplantation Genetic Diagnosis روشی ژنتیکی برای از بین بردن اختلالات هورمونی در بدن زوجین است که به افزایش سلامت نوزاد آنها میانجامد. در روش پی جی دی پزشکان با استفاده از دستگاهها و تجهیراتی که در بر دارند، تشخیص اختلالات ژنتیکی و کوروموزومی جنین را مشخص میکنند و جنسیت آن را تعیین مینمایند. افرادی که میخواهند پی جی را انجام دهند، باید یک سری شرایط خاص داشته باشند. تمامی افرادی که با استفاده از روش IVF موفق به بارداری نشدهاند، خانمهایی که سقط مکرر جنین دارند، افرادی که بالای ۳۵ سال سن دارند و افرادی که ناقل نقصهای ژنتیکی هستند، میتوانند از پی جی دی استفاده نمایند. با استفاده از این روش درمانی میتواند احتمال نیاز به آمنیوسنتز در دوران بارداری را کاهش داد، مشکلاتی که در بارداری رخ میدهند را از بین برد و فرزندهایی که دارای بیولوژیک خوب هستند را نیز به دنیا آورد. تمامی اختلالاتی که به کروموزومهای یک جنین وابسته است در روش پی جی دی قایل شناسایی هستند.
افرادی که دارای ژنهای معیوب هستند، ممکن است فرزندانی ناقص العقل یا ناقص الجسم را به دنیا بیاورند اما اگر قبل از اقدام به بارداری خود را تحت نظر پزشک قرار داده و در بهترین آزمایشگاه ژنتیک تست های لازم را انجام دهند ، میتوانند کودکانی سالم را به دنیا بیاورند. یکی از مهمترین کاربردهای این روش، تعیین جنسیت جنینی است که در بدن مادر رشد کرده است. به کمک تکنیکهایی که پزشکان از آن سر در میآورند، جنینی که مورد علاقه پدر و مادر است وارد رحم مادر شده و رشد پیدا میکند. در این صورت همان نشی که افراد به آن علاقه دارند، متولد میشود. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که حتی با استفاده از روشهای درمانی مختلف از جمله روش پی جی دی، احتمال وجود یک سری اختلالات در بدن جنین وجود دارد. برای مثال ممکن است اختلالاتی خاص پس از این که جنین به دنیا آمد و رشد یافت، خود را نمایان کنند. پس نمیتوان گفت که این روش صد در صد موفقیت آمیز است.
آزمایش pgd چگونه انجام میشود؟
در پی جی دی لقاح مصنوعی صورت میگیرد. در این روش درمان تخمک و اسپرم از بدن پدر و مادر اخذ شده و لقاح میکنند. این لقاح را لقاح مصنوعی میدانند. سه روز بعد از این که تخمک و اسپرم با هم ترکیب شدند، جنینی هشت سلوله پدید میآید. حال روند زیر طی میشود:
- در مرحله ابتدایی یک یا دو سلول از سلولهای بدن جنین برداشته شده و سپس ژن آنها مورد بررسی قرار میگیرد.
- حال اگر ژن مشکل سازی وجود داشته باشد، مشخص میشود.
- در مرحله بعد که هیچ کدام از ژنها مشکلی نداشتند، جنین وارد بدن مادر شده و در آنجا لانه گزینی میکند.
زمانی که یکی از والدین یا هر دو اختلالات ژنتیکی شناخته شدهای را در بدن خود داشته باشند، باید بارداری آنها کنترل شده باشد. در غیر این صورت احتمال نارس بودن جنین افزایش پیدا میکند. امروزه برای تشخیص انواع و اقسام بیماریها از جمله سندرم داون، سندرم ترنر، سندرم ادوارد، تالاسمی، بیماری تی ساکس و سندرم کلاین فلتر از تست پی جی دی استفاده میشود. همچنین برای مشخص کردن اختلالات نخاعی نیز از این تستها بهره میبرند. شکل میتوانید با مراجعه به آزمایشگاه زینعلی و انجام تستهای پی جی دی، جنسیتی سالم از نظر روان و جسم را به دنیا بیاورید و زندگی شادی داشته باشید. ما در این مرکز با استفاده از به روزترین دستگاهها، تستهای غربالگری و کنترل بارداری را انجام میدهیم. شما میتوانید با رزرو نوبت از خدمات آزمایشگاه زینعلی استفاده کنید.
هزینه پی جی دی برای تعیین جنسیت
اگر شما لقاح مصنوعی را برای کنترل بارداری انتخاب کرده باشید، نیازی به صرف هزینههای بسیار زیاد نیست اما اگر انتخاب شما روش پی جی دی است، باید هزینههای بیشتری را نسبت به لقاح مصنوعی پرداخت کنید. بسیاری از کلینیکهایی که مخصوص انجام امور مربوط به باردار شدن افراد هستند، با استفاده از دفترچههای بیمه این کارها را انجام میدهند تا هزینههای مربوط به این فرآیند را کاهش دهند اما زمانی که صحبت از پی جی دی و تعیین جنسیت در میان باشد، قضیه کمی فرق میکند.
خیلی از کلینیکهای فعال در زمینه کنترل بارداری یا لقاح مصوعی، تعیین جنسیت را زیر نظر بیمه و با پوشش دهی بیمه انجام نمیدهند. بنابراین، باید توجه داشته باشید که هزینه انجام پی جی دی نسبت به سایر روشهای بارداری بیشتر است. به خصوص اگر این روش برای تعیین جنسیت جنین انجام شود!
افرادی که میخواهند پی جی دی را امتحان کنند. باید بر چند نکته مهم آگاه باشند. این که ممکن است فرآیند انجام شده نتیجه مطلوبی نداشته باشد، این که تعیین جنسیت به درستی انجام نشود و این که ایمنی پیش از لقاح رعایت شود. تمامی این نکات توسط پزشکانی که در آزمایشگاه زینعلی فعال هستند به شما مراجعین محترم توضیح داده خواهند شد. برای انجام جراحیها و تستهای مربوط به پی جی دی، باید مبالغی را قبل از لقاح پرداخت کنید تا تست شما انجام شود. در غیر این صورت مراکز آزمایشگاهی از پذیرش شما معذور خواهند بود.
عوارض پی جی دی چیست؟
افرادی که میخواهند از تستهای پی جی دی برای تعیین جنسیت یا از بین بردن اختلالات ژنتیکی جنین خود استفاده کنند، ممکن است دغدغههایی را از بابت عوارضی که این روش درمانی دارد داشته باشند. پس لازم است که به این عوارض هم اشارهای بشود:
- بسیاری از افراد بر این باورند که لقاح مصنوعی و عدم موفقیت در این لقاح، به منزله از بین بردن یک فرد است. آنها حیات را حق همه میدانند و از این جهت احساس گناه میکنند.
- اگرچه استفاده از روش پی جی دی باعث کاهش پیدا کردن احتمال ابتلا به سندرمهای مختلف میشود اما نمیتوان به طور حتمی گفت که این اختلالات برطرف خواهند شد. بهتر است شما زیر نظر یک پزشک دوره بارداری را به سر ببرید تا تمامی اختلالات به وجود آمده شناسایی و برطرف شوند.
- شاید برخی از زوجین پی جی دی را جایگزین آزمایشات حین بارداری کنند اما انجام این آزمایشات برای پیگیری سلامت بدن مادر و جنین لازم است. پس نمیتوان لانه گزینی ژنتیکی را به جای آزمایشات بارداری به کار برد. از جمله خطراتی که ممکن است با انجام فرآیند pgd متوجه مادران بشود، حاملگی خارج از رحم، دو قلو زایی پر خطر و خونریزی داخلی است.